De basis van De Kruytbosch

In 1996 zijn wij boer en boerin geworden op De Kruytbosch. In 2001 zijn wij biologisch gecertificeerd.  De basis van het bedrijf is relatief arme zandgrond. Hierop groeit niet veel, maar gras met klaver en andere kruiden willen er prima op groeien. Vandaar dat wij een grasgebaseerd bedrijf hebben, waar alle dieren buiten lopen.

 

Onze koeien, kalkoenen en kippen kunnen dit gras omzetten in voor mensen gezonde producten. Koeien produceren melk en vlees. Het pluimvee vlees en eieren. De dieren produceren mest. Deze mest, samen met het gras wat de dieren vertrappen, zorgt voor de voeding van de wormen en andere 'beestjes' in de bodem. Het bodemleven zorgt voor de opbouw van stabiele organische stof, de zwarte humus die boven in de grond zit. De vruchtbaarheid van de bodem stijgt hierdoor en er gaat beter en meer gras groeien. Een bijkomend voordeel is dat hierbij veel CO2 wordt vastgelegd, waardoor de CO2 concentratie in de atmosfeer afneemt. Grazende koeien helpen dus de klimaatproblemen op te lossen.

 

Gras, of eigenlijk groene planten, zijn de spil waar het om draait. Groene delen van de planten zijn de hoog rendement 'zonnepanelen' van de natuur. Zij leggen de zonne-energie vast. Een deel van de energie wordt via de wortels aan het bodemleven gegeven in ruil voor voedingsstoffen. Het gras gebruikt de rest van de energie en de voedingsstoffen om te groeien. Meer blad betekent meer 'zonnepanelen', en dus meer groei. Om deze reden proberen wij te weiden in langer gras en te zorgen dat de weides niet te kaal worden.

 

In de groene delen van de plant worden ook de CLA's en omega 3 vetzuren geproduceerd. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van de dieren, maar wat ook belangrijk is, ze zijn onmisbaar voor onze gezondheid. Omdat wij onze koeien en kippen maximaal weiden zitten melk, kaas, eieren en vlees boordevol met deze waardevolle voedingsstoffen. Naast deze vetzuren zitten in vers gras en kruiden ook veel vitaminen en mineralen. Deze zijn van belang voor de dieren, maar uiteindelijk ook weer voor ons. De dieren zijn sterker en gezonder, waardoor wij bij de melkkoeien nauwelijks antibiotica hoeven te gebruiken. Het streven is om het helemaal zonder te doen.. Bij het vleesvee, de kippen en de kalkoenen hoeven we geen antibiotica te gebruiken.

 

Rundvee op De Kruytbosch

Overal in de wereld waar grote grasvlakten zijn, zijn er grote herbivoren die dit gras eten: bizons op de prairie, wildebeesten en gnoes op de savannes, enz. Al deze dieren hebben enkele overeenkomsten. Ze lopen altijd in grote dichte kuddes kort bij elkaar, zij verplaatsen zich elke dag en laten een 'kale' vlakte achter.

 

Wat heeft dit nu te maken met de koeien van De Kruytbosch?

Welnu, wij proberen dit systeem te imiteren in onze bedrijfsvoering. Bij de melkkoeien gebruiken wij een verplaatsbaar raster om de dieren een aantal keren per dag een vers stukje gras te geven. De koeien grazen dan compact bij elkaar en vreten de weide egaal leeg. Onze koeien krijgen dus in hoofdzaak gras, met daarin zo veel mogelijk kruiden. De koeien krijgen zo min mogelijk brokken. Onze koeien eten dus in hoofdzaak streekproducten met heel weinig voedselkilometers.

 

In de natuur kalven koeien in het voorjaar, op De Kruytbosch ook. Zo valt de grote voerbehoefte van een 'nieuwmelkte' koe samen met de overvloed aan gras in het voorjaar. In de winter hebben ze dan veel minder voer nodig, omdat ze dan minder melken en weer dragend zijn van een kalfje.  De kalveren zogen ongeveer 4 maanden bij hun eigen moeder en lopen dan met de kudde mee. Dit doen we al sinds 2004. We worden hier heel blij van, omdat een kalfje met een paar dagen al grassprietjes gaat eten en ze heerlijk met hun staartje in de lucht door de wei rennen.  De stierkalveren niet, zij gaan ongeveer 3 weken aan de melkbar. En verlaten dan onze boerderij.

 

Wij hebben overwegend zwartbont Holstein koeien met hoorns. Naast Holsteiners hebben wij in 2010 een aantal zuivere Fries-Hollandse koeien gekocht. Dit oude Nederlandse dubbeldoelras is lang niet zo extreem op productie gefokt als het Holstein ras uit de V.S.. Deze dieren zijn daardoor sterker en vruchtbaarder. De melk is rauw te koop en we hebben weidemelkkaas te koop. Erfkazer Henk van der Schoor komt met zijn mobiele kaasmakerij op ons erf om onze eigen kaas te maken. We hebben weidemelkkaas met en zonder kruiden.

 

Vleesvee op De Kruytbosch

Onze melkkoeien kruisen wij met een Wagyu, Hereford of Belgische Blauwe stier. Dit zijn vleesrassen. Deze kruisingen zijn zeer geschikt voor de vleesproductie. Gegroeid op alleen gras geven deze rassen een lekker mals en zacht stuk vlees. Dit is te koop op onze boerderij in diepgevroren kleinverpakking.

 

Pluimvee op De Kruytbosch

Wij, op De Kruytbosch, laten de kippen zo veel mogelijk gras eten, om op die manier ook in het kippenvlees en de eieren de goede balans tussen de vetzuren te krijgen. Omdat een kip geen herbivoor is vullen wij dit rantsoen aan met granen en zaden.

Herbivoren en vogels zijn een heel logische combinatie die overal in de wereld voorkomt. Bizons, gnoes of andere wilde beesten; ze worden allemaal begeleid of gevolgd door vogels. Deze vogels bestrijden parasieten en insecten.

 

Legkippen: Voor onze legkippen hebben wij een oude veewagen omgebouwd tot een mobiel kippenhok, deze staat in de weide. De kippen kunnen dan vrij rondlopen en zich te goed doen aan hetgeen de weide hen biedt. Gras, vliegenlarven uit de koeienvlaaien, krekels, spinnen, wormen en wat er al niet meer rondscharrelt in de weide.

Wij hebben Noord Hollandse Blauwe legkippen. Dit ras is niet direct een topper als het om de leg gaat. Het is een erg robuuste kip wat goed bij het systeem past. Ook hebben wij gewone legkippen, zij leggen elke dag een ei. Nu wij zulke lekkere eieren beschikbaar hebben konden wij het natuurlijk niet nalaten om zelf tokkelroom te gaan maken. Heerlijke weide-eieren, een klein beetje suiker en wat brandewijn. Smullen maar!

 

Weidekip: In de zomer van 2011 zijn wij weidekippen gaan houden. Om kippenvlees te produceren is het systeem van vrij rondlopen niet geschikt. De kuikens blijven de eerste 3 à 4 weken in de schuur. Voor de kuikens gebruiken wij het ras Hubbard, omdat deze een bredere borst hebben. Wij gebruiken verplaatsbare rennen om de jonge kippen in de weide te kunnen laten lopen en ze goed te beschermen tegen rovers. De rennen worden dagelijks verplaatst zodat de jonge kippen dagelijks een vers stuk gras hebben. De dieren lopen dus elke dag in een schone ren. Op deze manier houden wij ziekten en parasieten buiten de deur. De kippen blijven daar tot ze 10 tot 14 weken oud zijn. Op deze manier kunnen wij weidekippen houden, wanneer het gras groeit van april tot november. Onze weidekip is dus een seizoensproduct! Gelukkig bestaan er diepvriezers, zodat u toch het hele jaar van dit soort heerlijke kip kunt genieten.

 

Kalkoen: In de zomer van 2014 zijn wij begonnen met kalkoenen. Ze lopen vrij in de wei met daaromheen een afrastering met stroom, zodat de vos niet binnen kan komen. Kalkoenen eten in verhouding meer gras dan kippen. Kalkoenen zijn gezellige dieren, zij lopen nieuwsgierig achter de boer aan.

 

Fruit op De Kruytbosch

In 2005 hebben wij op De Kruytbosch een echte hoogstamboomgaard aangeplant. Wij hebben een boomgaard met diverse oude appel- en perenrassen en een paar pruimenbomen. Wij laten sap persen van ons fruit en verkopen dit in 5 liter pakken.

 

Groenten op De Kruytbosch

Wij hebben al jaren een royaal assortiment seizoengroenten op De Kruytbosch, o.a.: aardappelen, kolen, bonen, andijvie, sla, wortel, biet, prei, ui, pastinaak en vruchten als aardbeien, bessen, tomaten en paprika. Ook verbouwen we pompoenen en courgette. Onze manier van telen geeft smakelijke gezonde groente. Van het fruit wordt lekkere jam gemaakt.

 

Lamsvlees uit Beekbergen

Wij kopen onze bio lammeren van Jansen Eko Vlees. Zijn schapen en lammeren weiden op de enk in Beekbergen/Lieren.